Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]
[...] Wiele marek z sieciowych sklepów oferuje całą gamę produktów wegańskich od kiełbasek, po różnego rodzaju burgery. Sos czosnkowy dla wegan Grill kojarzy się też często z sosami, zatem nic dziwnego, że pojawiają się i tego typu produkty. Sos czosnkowy można zrobić samemu, jednak nie zawsze są chęci, czas, więc dlaczego nie wyskoczyć do [...]
[...] myli. Niezależnie od sporów dotyczących dodawania lub nie ketchupu do danej przekąski, faktem jest, że ten produkt jest jednym za najbardziej rozpowszechnionych na świecie sosów serwowanych do dań i zyskał miano kultowego. Zaskakujące pochodzenie A teraz ciekawostka, o której niewiele osób słyszało: ketchup został wymyślony przez Chińczyków [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] soków warzywnych, dostarczy tym samym sporej dawki witamin i wzbogaci sok o nowe smaki. Na jej podstawie i po dodaniu soku z cytryny oraz ulubionych ziół zrobić można pyszny sos do sałatek, ale wzbogacić można nią również smak grillowanych mięs czy warzyw. Można ją również podać w formie aromatycznego masła, a przygotujecie je w ten sposób: [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce z pewnością zasługuje na swoją nazwę i jest jednym z [...]
[...] wyjęte z piekarnika, jednak jeśli szukasz czegoś, co wygląda po rozpakowaniu bardzo nieapetycznie, to wybierz tę lasagne. Podgrzanie zgodnie z instrukcją niewiele pomogło, sos pozostał sztywny. A jak w smaku? Najmocniej czuć tutaj beszamel, jest on tutaj dominujący, przez co tłumi aromat bazylii. Nie jest bardzo zły, ale spodziewałam się tutaj [...]
[...] cytryny, na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso smażymy już bez dodatku tłuszczu. Wszystkie składniki układamy w pudełkach - sos dodajemy przed samym podaniem. Wartości odżywcze: Z tych składników otrzymujemy 2 lunch boxy. Jeden to 380 kcal. Białko 55 g, Tłuszcze 20 g, Węglowodany 7 g. Smacznego!
Czego potrzebujemy: 600 g żebra mięsnego trójkąt dużej cebuli 400 g obranych batatów 10 g oleju kokosowego rafinowanego ulubione świeże warzywa - ilość dowolna Dziki sos BBQ przyprawy Jak wykonać: Żebro tniemy na plastry i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja używam soli, pieprzu, majeranku, tymianku i świeżego rozmarynu. Cebulę kroimy na grube [...]
[...] podsmażamy po czym dorzucamy pieczarki. Jak pieczarki puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy około 700 ml wody. Przykrywamy naczynie i na wolnym ogniu gotujemy sos. Po około 15 minutach zaczynamy smażyć polędwiczki. Usmażone przekładamy do naczynia z gotującym się sosem. Mięso potrzebuje jeszcze około 15 -20 minut by być idealnie [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw. Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]
[...] w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej (którym np. smarujesz ziemniaki przed pieczeniem, a nie trzeba tego robić) i inne. Przykładowo, ziemniak ugotowany w wodzie będzie pokarmem dietetycznym, ale już [...]
[...] dnia również mogą być różne, jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło [...]